IV. osztályú Tengeri Vitorlástanfolyam

Kezdő tengeri vitorlástanfolyam - FüredYacht Oktatóközpont

A kezdő tengeri vitorlástanfolyamunk egy IV. osztályú tengeri kedvtelési célú kishajó vezetői képesítés, mely a FüredYacht Oktatóközpontban kiegészítő képesítésként megszerezhető. A kedvtelési célú, IV. osztályú tengeri kishajó-vezetői képesítés tengeren, a parttól 3 tengeri mérföld (kb. 5,6 km) távolságon belül, vagy belvízen közlekedő vitorlás kishajó vagy kisgéphajó kedvtelési célból történő vezetésére jogosít. A tengeri vitorlás kishajó teljes hossza a 24 métert, a belvízi vitorlás kishajó teljes hossza a 20 métert nem érheti el, utas befogadó képessége legfeljebb 12 fő lehet.

Hívj minket vagy jelentkezz online!

Hívj! +36 30 452 9879 Jelentkezem online

A tanfolyamról részletesen

A kezdő szintű, magyar IV. osztályú tengeri kiegészítő képesítés újdonság a magyar hajózási vizsgarendszerben, megszerzésére a kezdő vitorlás- és géphajóvezetői tanfolyamunk elvégzését követően lesz lehetőséged. Belvízi képesítésedet egy egyszerű elméleti vizsgával fogod tudni a tengerre vonatkozóan is kiegészíteni, mellyel behajózhatod a világ partközeli vizeit.

A IV. osztályú tengeri jogosítvány nemcsak a horvát beltengeren érvényes, hanem más országok tengerein is, azok partvonalától számított 3 tengeri mérföldön belül. A szigetállamoknál és a szigetcsoportból álló államoknál a parti tenger meghatározására szolgáló alapvonalat a szigetcsoportot alkotó legtávolabbi szigetek és sziklazátonyok pontjait összekötő alapvonalakkal húzzák meg. Tehát az Adria kedvelt részeit ezzel a jogosítvánnyal be tudod járni!

Jelentkezz online!

Képzési időpontok hamarosan…

Jelentkezz online!
Kezdő tengeri vitorlástanfolyam
155.000 Ft
(tananyag + képzés + vizsgadíj)
Jelentkezz online!
Kezdő tengeri vitorlástanfolyam - FüredYacht Oktatóközpont

Tanfolyam tematika

Tanfolyam tematika

1. nap: Elméleti képzés

A két napos képzés első napján egy elméleti oktatáson veszel részt, mely tartalmazza egy illusztrált tananyag segítségével a partmenti tengeri hajózás alapjainak és legfontosabb tudnivalóinak megértését, COLREG (tengeri hajózási közlekedési szabályzat) ismereteket, navigációs ismereteket, térképműveleteket, GPS használatot, alap rádiós ismereteket, tengeri vészhelyzetek bemutatását, tengeri időjárás alapjainak megismerését.

2. nap: Gyakorlati képzés

A második napon kerül sor a gyakorlati képzésre, amire a FüredYacht Oktatóközpontban mindig is nagy hangsúlyt fektettünk. A nap során bemutatjuk a navigációs eszközök gyakorlati használatát (térkép, léptékkörző, GPS, tájoló) 35-41 láb hosszú vitorlás hajókkal történő kikötői és vitorlázási alap manővereket, horgonyzási műveleteket gyakorlunk, valamint ember a vízben, tengeri mentési gyakorlatokat végzünk.

Gyakori kérdések

A vitorlázás esetében, mint minden vízi sportnál az úszás tudás elengedhetetlen. A vitorlázás nem tartozik a veszélyes sportok közé, azonban itt is előfordulhatnak balesetek az időjárás valamint az emberi figyelmetlenség következtében. A vitorlástanfolyam kezdetekor balesetvédelmi oktatást is tartunk, és felhívjuk a figyelmet a veszélyhelyzetekre. Hajóink felszerelését képezik a kötelező mentőfelszerelések is, mint pl. mentőmellény, mentőpatkó, csáklya. A mentőmellény használata mindenkor ajánlott, erős szélben azonban kötelező.
A kezdő szintű, magyar IV. osztályú tengeri kiegészítő képesítés megszerzésére a kezdő vitorlás- és géphajóvezetői tanfolyamunk elvégzését követően lesz lehetőséged. Belvízi képesítésedet egy egyszerű elméleti vizsgával fogod tudni a tengerre vonatkozóan is kiegészíteni, mellyel behajózhatod a világ partközeli vizeit.
Ha már rendelkezel magyar belvízi kishajóvezetői képesítéssel, akkor a képesítésben szereplő vitorláshajó illetve géphajó vezetői képesítés kiegészíthető a IV. osztályú tengeri vitorlás illetve géphajó képesítéssel. A kiegészítés a meglévő belvízi képesítés(ek) esetében 1 db írásbeli teszt elem, mely a vizsgán 20 kérdést tartalmazó teszt sor. 15 helyes válasz esetén sikeres minősítésű a vizsga.
A FüredYacht Oktatóközpont elektronikus kérdésbankjából és az arra épülő elektronikus tananyagból tudsz felkészülni a vizsgára, és az önálló hajózásra. Jelentkezést követően megküldjük oktató weboldalunk linkjét, és a belépési kódodat, mellyel bármikor tanulhatsz számítógépen vagy telefonon. A tanfolyam kezdetekor nyomtatott tananyagot is biztosítunk, mely a tengeri hajózás alapjait tartalmazza.
A IV. osztályú tengeri hajóvezetői engedély megszerzéséhez szükséges a betöltött 18. életév, a magyar belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői képesítés megléte, az egészségi alkalmasságot bizonyító igazolás bemutatása magyar nyelven, a vizsgadíj befizetésének igazolása, valamint a hajózási hatóság által jóváhagyott képzőszerv által szervezett elméleti felkészítő hajóvezetői tanfolyam részvételének igazolása.
Vitorlásruhát minden hajósboltban vásárolhatnak, ahol a lélegző ruhától a kaméleonlencsés napszemüvegig minden beszerezhető. Fölösleges azonban első alkalomra a vitorlás tanfolyam árának többszörösét az öltözetünkre költenünk. Azonban a jóminőségű napszemüveg elengedhetetlen. A víz visszatükröződése miatt fontos, hogy vitorlázás közben jó minőségű lencsével védjük a szemünket. Később, ha tényleg gyakran vitorlázunk, akkor érdemes befektetni a minőségi ruházatba is.
A sikeres vitorlásvizsga feltétele természetesen az, hogy elsajátítsuk az elméleti és gyakorlati vizsgafeladatokat. A vitorlásiskola tanmenete és a lelkiismeretes, szakszerű oktatásnak köszönhetően tanulóink 90%-a elsőre sikeres vizsgát tesz. Képzésünk emelt óraszámban tartalmazza a gyakorlati tananyagot, amit otthoni tanulással nem lehet pótolni. Nekünk igazán fontos, hogy minden tanulónk elegendő gyakorlati ismerettel rendelkezzen. A Füredyacht vitorlásiskolában elenyésző a gyakorlati vizsgán nem megfelelően teljesítő hallgatóink aránya.
Az évadban a Balatonon a legnagyobb problémát a szélcsend okozza, mert ekkor nem lehet vitorlázni. Azonban a túl erős (90 km/h feletti) szél is problémákat okozhat. Amíg még taníthat a szél, mindig kimegyünk a vízre, hiszen viharos szélben is van mit tanulni. Vitorlásiskolánkban ilyenkor mentőmellényben, csökkentett vitorlafelülettel vitorlázunk, szélcsendben pedig elméletet, kötélmunkákat tanulunk a kikötőben.
A vitorlázás azon sportok közé tartozik, amire általában mondhatjuk, hogy kortalan. A vitorlásiskola tanfolyamaira leggyakrabban a 20-40 év körüliek jelentkeznek, de gyakran 50 év felettiek is jelentkeznek iskolánkba. Szervezünk gyerektáborokat és csapatépítést is, aminek köszönhetően minden korosztály megfordult már nálunk. Általánosan elmondható, hogy a férfiak vannak többen képzéseinket, de hölgyek szinte mindegyik tanfolyamunkon színesítik a mezőnyt.

Hívj minket vagy jelentkezz online!

Hívj! +36 30 452 9879 Jelentkezem online

Oktatóhajóink

Jeanneau Sun Odyssey 349

A tiszta öröm pillanatainak. A Sun Odyssey 349 kivételes kényelmet, időtálló kialakítást, könnyed teljesítményt és biztonságot kínál a tökéletes családi és baráti hajózásokhoz.

Kezdő tengeri vitorlástanfolyam - FüredYacht Oktatóközpont

Jeanneau Sun Odyssey 380

A Sun Odyssey 380 fedélzetén az élet könnyű a számos okos innovációnak köszönhetően. Egyszerűen kezelhető, akár a kikötőben, akár útközben, akár egy gyors vitorlázáshoz, vagy a világ körül.

Jeanneau Sun Odyssey 410

A Jeanneau Sun Odyssey 410 vitorlás hajónk a Sun Odyssey túrahajó család legújabb tagja. A hajó méretéből adódóan rendkívül kényelmes vitorlázást és túrázást tesz lehetővé.

Ők már önfeledten vitorláznak

“Szuper túra volt! Tetszett a sok változatos, egzotikus helyszín, a nyílt tengeri vitorlázás élménye a kényelmesen hajózható skálán (Beaufort 1 – 6), a vidám és laza csapat, no meg a kapitány hozzáállása. Sokat tanultunk Balázstól, aki mindig türelmesen és részletesen elmagyarázta, hogy egy adott helyzetben mi miért történik, és hogyan tudunk biztonságosan, de ugyanakkor hatékonyan hajózni. A Kanári-szigetek ideális hely arra, hogy rövid idő alatt rengeteg tapasztalatot és élményt gyűjtsünk, ezért szívből ajánlom ezt a túrát azoknak, akik vitorláznak, és azoknak is, akik még nem.”

Demjén Ádám / Budapest

“Először tartottunk a csapattól, hiszen ismeretlenek voltunk egymásnak, és az egy hetes összezártság ijesztőnek tűnt. Balázs, a kapitány viszont elejétől kezdve összefogta a csapatot, esélyt sem adott a klikkesedésre. Már első naptól összeszokott csapatként viselkedtünk, és egy hét múlva barátként váltunk el egymástól. És persze az Óceán… Szerelmesek lettünk. Soha nem fogjuk elfelejteni a monumentális vizet, a delfineket, bálnát, a hullámokat. Azt hittük, a vitorlázó képességeink fognak a legtöbbet fejlődni. De Balázsnak köszönhetően rájöttünk, a higgadtság mindennél fontosabb. Ezt nem lesz könnyű a gyakorlatba átültetni, de láttuk, hogy is kellene. Köszönjük!”

Diriczi Norbert / Budapest

“Az oktatók felkészültek, barátságosak, a gyakorlati órák (ebből jó sok van) egy baráti vitorlázás hangulatában telnek, mindemellett alaposan fel is készítenek a vizsgára. A hajók kifogástalan műszaki és esztétikai állapotúak, csak ajánlani tudom!”

Kiss László / Budapest

“Szuper oktatók, profi csapat, segítőkészek és tapasztaltak. Jól felszerelt és karbantartott, választékos flottából válogathatsz, mindenben igazán rugalmasak, akkor is van hajó, ha nincs. Az oktatás szuper hangulatban történt, én csak ajánlani tudom őket!”

Poós Krisztián / Budapest

“Fiatalos, lendületes, profi csapat! Megtanítottak mindenre, amire szükségem volt ahhoz, hogy önállóan, magabiztosan vitorlázhassak! A velük töltött idő a mai napig feledhetetlen emlék! Máig tartó barátságokkal lettem gazdagabb! Válaszd őket, ha jót akarsz!”

Jack T. Reggae / Debrecen

A legjobb vitorlásiskola

" Sikeresen lezártam a hajózási vizsgámat a FüredYacht szervezésében. Bár sokat izgultam, és sok stressz is volt ebben, összességében nagyon jól éreztem magam ebben a szituációban. A környezeten és a balatoni hajózáson túl a légkör is magával ragadott, ahogy a FüredYacht csapata kezelte, irányította a "zöldfülűeket". A szervezést és minden hozzá kapcsolódó adminisztrációt nagyon profinak éreztem. Kiemelném, hogy a 6 nap alatt jó néhány oktató keze alatt tanultunk, akik mindegyike igazi egyéniség, karakter. Azt gondolom, ez a FüredYacht egyik erőssége. Nem egy oktató hajózási stílusát ismertük és tanultuk meg, hanem többfélét. Ezért is fogom minden ismerősömnek ezt a vitorlásiskolát javasolni. Köszönöm szépen ezt a 6 napot és a vizsgát, áprilisban már bérlőként térek vissza!  "

Stefkovics Richárd

Kecskemét

Hívj minket vagy jelentkezz online!

Hívj! +36 30 452 9879 Jelentkezem online

Oktatóink

Sarang Lajos
Alapító, oktató

Lajos a FüredYacht alapítója és oktatója, elsősorban az elméleti oktatásokon találkozhatsz vele, de bevethető bármilyen területen, a vitorlásiskola jolly jokere. Mr. Megoldjuknak nem tudsz olyan kéréssel előállni, amire ne azt mondaná, hogy “megoldjuk”. Gyerekkora óta vitorlázik komoly eredményekkel, imádja amit csinál, és ez érződik a FüredYacht minden részletében.

Erdélyi Gábor
Oktató

Gábor igazi figura, ha hozzá kerülsz tanfolyamra, megismételhetetlen élménnyel gazdagabban és vigyorogva fogsz távozni. Lazán, elképesztően jó hangulatban oktat, nála észre sem veszed, hogy éppen tanulsz. Az oldott légkör persze ne tévesszen meg, fiatal kora ellenére Öcsi vérprofi, hiszen gyerekkora óta folyamatosan versenyez Laser osztályban és nagyhajós versenyeken.

Fekete Gyula
Oktató

Gyula a megkérdőjelezhetetlen tapasztalat színét képviseli a FüredYacht oktatói palettáján, hiszen több, mint ötven éve folyamatosan szeli a Balaton csodálatosan szép vizét. Oktatói stílusa erősen konzervatív, alapos, ami végtelen türelemmel párosul. A kezdő tanfolyamok legkedveltebb szupersztárja, stílusával, tudásával, nyugalmával és személyiségével azonnal belopja magát a szívedbe.

Horváth András
Oktató

András ellenállhatatlanul precíz és pontos, a tanfolyamokon egészen részletekbe menően képes oktatni. A precizitás mellé kifejezetten nyerő kombinációnak bizonyul a végtelen türelme és nyugodt habitusa. Ha vele lesz alkalmad tanulni, megtapasztalhatod, hogyan lehet átadni a lehető legtöbb tudást egységnyi idő alatt úgy, hogy mellette jófej is az oktatód, és jó élménnyel zárod a napot.

Tomai Balázs
Oktató

Balázs a FüredYacht Oktatóközpont másik nagy figurája Erdélyi Gábor mellett. Ugyanaz a laza, folyékony oktatási stílus jellemzi az általa tartott tanfolyamokat, mint Öcsinél, gyakorlatilag olyan érzésed van végig, mintha a haverokkal vitorlázgatnál, csak mellékesen megtanulsz vitorlázni is. Pufi is komoly versenymúlttal rendelkezik, 2016-ban olimpiai kvalifikációt is szerzett Laser osztályban.

Vizeli Lajos
Oktató

Lajos megszállott vitorlázó, iszonyatosan nagy szeretettel és alázattal viszonyul a vitorlázáshoz. Ezt te is megtapasztalhatod, ha hozzá kerülsz. Határtalan türelemmel és nyugalommal éri el, hogy ne csak elvégezd a tanfolyamot, hanem, ami talán még ennél is fontosabb, szeresd is meg a vitorlázást, és vitorlázz a tanfolyam után is. Nagy tapasztalattal rendelkezik hajóépítésben és tengeri hajózásban is.

Kelli Ákos
Oktató

Ákos mesterien ötvözi a laza, jófej stílust a profi tudásátadással. Teljesen a szél megszállottja. Ha olyan szerencsés vagy, hogy nagyon szeles napot fogsz ki a tanfolyamon, Ákos mellett igazán évezni fogod a tanulást. Akkor is teljes biztonságban fogod érzed magad majd mellette, még a legnagyobb szélben is, ha a legprofibb technikai viharkabátot éppen letépte rólad a szél.

Bors Máté
Oktató

Máté a FüredYacht legpörgősebb és legfiatalabb oktatója. A szél totális megszállottja 6 éves kora óta. Vitorlázásban és szörfben országos bajnok, Cadet hajóosztályban korosztályos világbajnok. Mellette a tanfolyam nemcsak hasznos, hanem vidám is lesz, hiszen megállás nélkül mosolyog. A társaságában, ha akarnád sem tudnád póker arccal végig nyomni a tanfolyamot.

Jelentkezz most a tanfolyamra!

Add le jelentkezésedet online, és felvesszük veled a kapcsolatot.